Ancient history - Ókor, őstörténet Scythia - Szkítia Pyramids - Piramisok Sumerian clay tablet - Sumér agyagtábla Sumerians - Sumérok Assyria - Asszíria Ancient Egypt - Ókori Egyiptom Egyptian hieroglyphs - Egyiptomi hieroglifa Scythian treasure - Szkíta kincsek Sarmatian - Szarmata

Értékes leletek Bugac mellett

Történelemportál

 

 

PétermonostorEgy sikeres pályázatnak köszönhetően idén folytatódhatott az a régészeti feltárás, amely a tavalyi esztendőben kezdődött Bugac határában, Pétermonostoron. A két hónapja tartó ásatás során felbecsülhetetlen értékű ékszerek, kegytárgyak és pénzérmék kerültek elő.

Pétermonostoron április óta újra kutatnak a régészek. Most a tavaly feltárt kolostortól száz méterre a plébániatemplom feltárása folyik, ahol 14-15. századi temetőt is találtak a szakemberek. A szelvényben Luxemburgi Zsigmond királytól egészen Mátyás királyig több pénzérmét is találtak. Emellett olyan gyöngyök is előkerültek, amelyek arra utalnak, hogy kunok is laktak ezen a területen.

A közönség először december elején, a Cifrapalotában láthatja a leleteket, amelyek ezután a Kiskun Múzeumba kerülnek, hiszen a pétermonostori terület a múzeum gyűjtőterületéhez tartozik. Az ásatás egy határokon átnyúló pályázatnak köszönhetően indulhatott el, és a tervek szerint újabb támogatással érheti el a csapat a végső célt, hogy az érdeklődők is megismerhessék a feltárt kolostor múltját. Rosta Szabolcs hozzátette, a Kurultáj időszakára (2012. augusztus 10–12.) is szerveznek Pétermonostorra, az ásatás helyszínére programot, ahol a kolostor életet mutatják majd be.

 

 

Forrás: Történelemportál