Ancient history - Ókor, őstörténet Scythia - Szkítia Pyramids - Piramisok Sumerian clay tablet - Sumér agyagtábla Sumerians - Sumérok Assyria - Asszíria Ancient Egypt - Ókori Egyiptom Egyptian hieroglyphs - Egyiptomi hieroglifa Scythian treasure - Szkíta kincsek Sarmatian - Szarmata
anatolia, archeology, assyria, avar, babylon, caucasus, chaldea, egypt, etruscan, finnugor, genetics, hun, indo-european, kelta, linguistics, magyar, media, mitanni, nyelveszet, parthia, persia, regeszet, scythia, subartu, sumer, szabir, szkita, urartu, video,

Linkek / Links

Könyvek / Books

Egyéb / Misc

A genetika tett pontot a ló háziasítása körüli vitákra

mult-kor.hu

 

 

A domesztikált lovak később elözönlötték Európát és Ázsiát, a vad kancákkal párosulva pedig újabb utódoknak adtak életet – olvasható brit kutatóknak a PNAS tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

ló háziasítása

A Cambridge-i Egyetem kutatói két, egymással versengő elméletet próbáltak közelebb hozni egymáshoz. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a háziasításra az eurázsiai sztyeppék nyugati felén (a már említett ukrajnai, oroszországi és kazahsztáni területeken) került sor.

A szakértők szerint a lovakat már ekkor befogták, s persze előszeretettel fogyasztották a húsát és tejét. A régészet azonban ellentmond a mitokondriális DNS-vizsgálatok eredményeinek, amelyek azt mutatják, hogy a háziasításra Európában és Ázsiában több helyen került sor.

Az új kutatás a nukleáris DNS-ekre fókuszált. A mintákat nyolc, európai és ázsiai országban élő mintegy 300 lóból vették. Ez az elmélet egyúttal arra is választ ad, hogy az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-ek miért mutatták azt, hogy ló domesztikálása több helyen és több időben történt.

Forrás: Múlt-kor